בואו נדבר על גובה הפיצוי שמגיע לנפגעי תאונות דרכים
אם נפגעתם חלילה וחס בתאונת דרכים, ובחלוף זמן התחלתם לחשוב על "השלב הבא"- פנייה לעורך דין המייצג נפגעי תאונות דרכים, בוודאי חלפה בראשכם גם השאלה מה גובה הפיצוי, שמגיע לכם בעקבות התאונה. במקרה כזה, הגעתם למקום הנכון כי בנושא הזה בדיוק נעסוק כאן.

דבר ראשון נציין כי בניגוד לתאונות מסוגים אחרים, כאשר מדובר בתאונת דרכים, קיימת זכות לפיצוי כמעט בכל מקרה, כך שגם אם התאונה התרחשה באשמתו של הנפגע, לא יהיה בכך לשלול את זכותו לפיצוי.
לשם סיבור האוזן ראו את "סקאלת סיכוי לפיצוי" בהמשך, והיכן ממוקמת הזכות לפיצוי בגין תאונת דרכים, לעומת הזכות בגין תאונות בנסיבות אחרות. ככל שמתקדמים בסקאלה משמאל לימין, הסיכוי לקבלת פיצוי עולה יותר.

אז איך קובעים את גובה הפיצוי של נפגע תאונות דרכים? איך קובעים אם לנפגע מגיעים 5,000 ש"ח? או 50,000 ש"ח? או אולי 500,000 ש"ח ואף יותר?
עקרונית, על פי "הדין היבש", גובה הפיצוי הוא כגובה הנזק שנגרם לכם. אם מדובר בתאונה שגרמה לכם נזקים משמעותיים (נזקים גופניים, נזקים בפרנסה וכו'), כך גם גובה הפיצוי יהיה בהתאם.
כאשר נגרמת תאונת דרכים תתכן זכאות לפיצוי משני מקורות עיקריים: האחד, המוסד לביטוח לאומי (אם התאונה התרחשה בדרך לעבודה או בחזרה ממנה לבית). השני, מחברת ביטוח חובה שביטחה את הרכב שמעורב בתאונה.
-
בתביעה למוסד לביטוח לאומי גובה הפיצוי תלוי במקרים רבים (אבל לא רק) בשיעור הנכות שיקבעו לכם בוועדות הרפואיות במוסד. ככל ששיעור הנכות גבוה יותר, כך צפוי עקרונית פיצוי גבוה יותר. הפיצוי משולם בדרך כלל כמענק חד פעמי או כקצבה קבועה מידי חודש כל עוד אתם זכאים.
-
בתביעה לבית המשפט נגד חברת ביטוח חובה גובה הפיצוי תלוי בגובה הנזק הכולל, שנגרם לכם ושאותו תצליחו להוכיח בבית המשפט. מדובר בתביעה מורכבת בהרבה מהתביעה למוסד לביטוח לאומי. במקרים אלה בדרך כלל הפיצוי לא משולם כגמלה אלא כסכום חד פעמי עבור מלוא הנזק שלכם. גובה הנזק (וכך גם הפיצוי) תלויים במגוון גורמים, כגון:
גיל: גיל צעיר בד"כ מקנה פיצוי גבוה יותר בגלל שצפויות שנים ארוכות יותר לחיות עם הנכות.
נכות רפואית: נכות רפואית צמיתה (קבועה), להבדיל מזמנית צפויה להניב פיצוי גבוה יותר.
מידת הפגיעה בתפקוד: ככל שהפגיעה בתפקוד רחבה יותר, הפיצוי צפוי להיות גבוה יותר.
מידת הפגיעה בהשתכרות: ככל שיעלה בידיכם להוכיח פגיעה קשה יותר בהשתכרות, הסיכוי לפיצוי גבוה יותר עולים.
מידת התלות שלכם בעזרת הזולת או בקרובי משפחה
על כל אחד מהגורמים הנ"ל תוכלו לקרוא בהרחבה במאמר "כיצד נקבע גובה הפיצוי בתביעת נזקי גוף?"
בגלל ריבוי הגורמים הנ"ל קשה לחזות במדויק כמה כסף צפוי להתקבל כפיצוי מתאונה. חלק מהגורמים לא ידועים בשלבים ההתחלתיים, ולכן לעתים גם קשה להעריך סדרי גודל, בייחוד בהתחלה.
יחד עם זאת, אם אתם מעוניינים לדעת כמה כסף פוסקים בתי המשפט כפיצוי בתביעות המוגשות לבית המשפט, סקרנו עבורכם עשרות פסקי דין תוך כדי התייחסות לגורמים הנ"ל, ואתם מוזמנים לקרוא את "כמה כסף פוסקים בתי המשפט בגין נזקי גוף?"
אתם מוזמנים לצפות בסרטון שבו מדבר עורך דין אורן טרגש על גובה פיצוי עקב תאונה בהקשר של תאונות באופן כללי, אך רלוונטי גם לעניין תאונות דרכים.
הדברים שקראתם כאן הם עקרונות כלליים, ואינם מתיימרים להחליף ייעוץ משפטי בעניין שלכם. הדרך הטובה ביותר לקבל תמונת מצב אודות סיכויים וסיכונים היא בפגישת ייעוץ קונקרטית עם עורך דין המתמחה בתאונות דרכים. פגישה כזו תוכלו לעשות במשרדנו ללא כל התחייבות, וכל שעליכם לעשות הוא למלא את הפרטים שלכם כאן, ואנו נשוב אליכם בהקדם או להתקשר למשרדנו לקבוע פגישת ייעוץ.