top of page

לא משתלם להגזים או לטעון טענות לא נכונות בתביעות בנזקי גוף

במאמר "כיצד נקבע גובה הפיצוי שלכם בתביעת נזקי גוף?" הסברנו כי גובה הפיצוי תלוי בגובה הנזק. ככל שנגרם לנפגע נזק גדול יותר, כך הפיצוי הצפוי גבוה יותר.

כפועל יוצא ישנם נפגעים הסבורים בטעות כי אם הם ייצרו מצג מוגזם של הנזק, זה ישתלם בפיצוי גבוה יותר. בעקבות כך, הם נוקטים בפעולות כגון להרבות בתלונות מוגזמות על סבל גדול ממה שנחווה באמת, ובמקרים קיצוניים יותר אף נמנעים לשוב לעבודה (על אף שיכולים) או שבים לעבודה חלקית כדי להראות פגיעה בפרנסה. 

אנו ממליצים בחום להימנע מכל אלה, מכיוון שנקיטת צעדים כאמור לעיל, לא רק שלא מיטיבה עם הנפגע, אלא עשויה להזיק לו בסופו של דבר, כפי שנסביר להלן.

האינטרס החשוב ביותר של הנפגע הוא להשתקם מהפגיעה שלו

הדברים שנכתוב כאן אינם בהכרח "משפטיים", אלא בוחנים את טובת הנפגע בהסתכלות רחבה יותר. חזרה למעגל העבודה ולחיים שגרתיים זהו האינטרס הראשון של הנפגע, והוא חשוב לבריאותו הפיזית והנפשית. ישנם נפגעים שעברו תאונה, ומאז חייהם סובבים סביבה וסביב התביעה, והם מתקשים להתקדם בחייהם למרות שהם יכולים לנסות. 

בהתנהגות זו, הנפגעים מגדילים את הנזק שנגרם להם. מומלץ שלא "לעצור את החיים" בגלל התאונה או לנהל את אותם על לפיה. התנהלות כזו יוצרת לרוב ציפיות גבוהות, וכגודל הציפיות, גודל האכזבות. נפגעים צריכים לזכור שמטרת התביעה היא לפצות אותם על נזק שנגרם להם, ולא לגרום להם להתעשר. התביעה צריכה לשרת ולהתיישר לפי החיים של הנפגע, ולא הפוך מכך.

אנו ממליצים למי שנפגע ומעוניין להגיש תביעה, להשתדל לעשות את המירב להמשיך להתפרנס כמיטב יכולתו ולטפל בעצמו לפי צרכיו האמיתיים. עליו לנסות להשתקם מהפציעה על ידי חזרה למעגל העבודה כמה שיותר מהר, לא ליצור תלות באחרים, לנהל אורח שגרתי חיים רגיל ככל שניתן, להימנע מלנפח את התביעה באופן מלאכותי. הנזק של אדם כזה כבר נגרם, אין טעם להגדיל אותו יותר מכך. נפגע צריך לנסות לצמצם את הנזק שלו כמה שניתן, ולאפשר לעורך הדין שלו למצות את המקסימום מהמצב הקיים.

בעיית אמינות והכשלת התביעה

חברות ביטוח לא מאמינות לסיפור פיו של אף תובע. כל טענה וטענה של הנפגע נבדקת, כל ראייה וראייה נאספת, ולעתים הן אפילו שוכרות שירותי חקירה ומעקב אחר הנפגעים. לא מן הנמנע שמי שמפריז בנזקיו באופן מלאכותי, יכול להיקלט בעדשת המצלמה של חוקר פרטי כאשר הוא עוסק בפעילות שלטענתו הוא לא יכול לבצע, ואחר כך ייחקר על זה באופן מפתיע בבית המשפט על דוכן העדים, שם יוצגו לו התמונות או סרטון וידאו לראשונה.

במקרה כזה בית משפט עלול להתרשם שהנפגע לא אמין, וזה עלול להשליך לא רק בעניין הטענה הספציפית שבה הוא נמצא לא אמין, אלא על כל טענות התביעה, גם אם דבריו בטענות האחרות היו אמת לאמיתה. בתיקים שבהם קבלת התביעה תלויה אך ורק בהתרשמות בית המשפט מהאמינות של הנפגע, ואין ראיות נוספות לחזק את גרסתו, עלולה התביעה כולה להידחות אם הרושם שישאיר הנפגע יהיה לא אמין. תוצאה זו לא משתלמת בעליל.

חובת הקטנת הנזק

לבית משפט נתונים כלים שונים המאפשרים לו לפצות נפגעים רק לפי הנזק האמיתי שנגרם להם, ולא יותר ממנו. אחד מהם הוא "חובת הקטנת הנזק". מדובר בחובה על פי הדין המוטלת על נפגעים בתיקי נזיקין להקטין את הנזק שנגרם להם בתאונה ככל האפשר. בית המשפט מצפה שכאשר לנפגע נגרם נזק מסיבה כזו או אחרת, הוא לא "יתפוס טרמפ" על העובדה שהוא זכאי לפיצוי, ויגדיל את ההפסד הכספי שלו במחשבה להגדיל את הפיצוי.

אם יתברר בהליך המשפטי, שהנפגע לא עמד בחובת הקטנת הנזק, בית המשפט לא יפסוק פיצוי עבור נזק שהנפגע יכול היה למנוע או להקטין. לדוגמא: אם אדם נפגע בתאונת דרכים לפני 5 שנים, ומאז הוא הפסיק לעבוד לחלוטין למרות שבפועל הוא יכול היה לעבוד במשרה חלקית, בית המשפט עלול לפצות אותו רק עבור הפסדי שכר של משרה חלקית למרות שהנפגע לא עבד במשך 5 שנים כלל וכלל, מהסיבה שהנפגע לא הקטין את נזקיו. 

הצד השני של המטבע: אנשים המצניעים את הנזקים שלהם

בצד השני של המטבע ישנם נפגעים המצניעים את נזקיהם, כלומר נמנעים מלשקף את מגבלותיהם והסבל שהם חווים. זה יכול להיות בגלל שהם מתכחשים לנזק או כי הם לא נותנים את הדעת לנזק או כי הם סתם לא רואים טעם לבטא את תלונותיהם, מכיוון שהם איבדו אמונה שמישהו באמת יכול לעזור להם.

גם נפגעים מהסוג הזה צריכים להבין כי אם הם ירצו להגיש תביעה בגין נזקיהם, הדבר עשוי להזיק להם כי הוא בבחינת "מה שלא נרשם, לא קיים". תלונות, כאבים ומגבלות שלא נרשמים אצל הרופאים בזמן אמת, עשויים שלא להיות קיימים מבחינת בית המשפט. בית משפט עלול להתרשם בטעות מנזק קטן בהרבה או שיסבור שאין בכלל נזק מחמת העדר כיתוב בתיעוד הרפואי (עיינו במאמר: "נטל ההוכחה ככלי בידי חברות ביטוח להכשיל תביעות")

סיכום והמלצות: לא "לקפח", אך גם לא "לנפח"

העצה שלנו מכל האמור לעיל, היא לא "לקפח", אך גם לא "לנפח". מצד אחד, אל תקפחו טענות שלכם: אם כואב, מציק ומפריע, טפלו בזה, ואל תתכחשו. גם בהיבט הרפואי בעיות שמתעלמים מהן, נוטות למצוא את הדרך בחזרה, כאשר הן מועצמות וגדולות יותר. כך גם יעלה בידיכם גם ליצור ראיות להוכיח את הנזק. מצד שני, אל תנפחו תביעות באופן מלאכותי, מפני שזה עלול לפגוע בהליך המשפטי, ולמעלה מכך: באורח חייכם התקין.

מומלץ כי תתייעצו עם עורך דין על מנת שידריך אתכם כיצד לפעול באופן המותאם למצבכם הספציפי מבלי להעצים את טענותיכם באופן מלאכותי מחד, ומבלי לפגוע באורח חייכם התקין, מאידך בתקווה שתוכלו לחיות את חייכם באופן המלא והממצה ביותר למרות הפציעה או המחלה ותוך כדי חתירה לפיצוי שמגיע לכם באמת.

bottom of page